Yaptığınız Her Şeyi Hatırlayacak Olan Windows 11 Recall Özelliği Duyuruldu

Microsoft, Windows 11 için Recall (Geri Çağırma) adlı yeni özelliğini resmi olarak duyurdu. Daha önce AI Explorer adı altında söylentileri dolaşan araç bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi takip edecek ve istediğiniz an geri dönmenizi sağlayacak

Microsoft, Windows 11 Recall’un uygulamaları, web sitelerini, sohbetleri, dosyaları ve çok daha fazlasını hatırlayabildiğini açıkladı. Üstelik Recall, bir PowerPoint sunumunda belirli bir slaydı bulmak gibi belirli dosyaların derinliklerine bile inebilecek yetenekte.

Microsoft’un özellik hakkındaki açıklaması şu şekilde: “Recall, birkaç saniyede bir aktif ekranınızın görüntülerini çekmek için Copilot+ PC‘nin gelişmiş işleme yeteneklerini kullanır. Anlık görüntüler şifrelenir ve bilgisayarınızın sabit sürücüsüne kaydedilir. PC’nizde görüntülediğiniz içeriği aramayı kullanarak veya anlık görüntüleriniz arasında gezinmenize olanak tanıyan bir zaman çizelgesi çubuğu üzerinde bulmak için Recall’u kullanabilirsiniz. Recall’da aradığınız anlık görüntüyü bulduğunuzda, bu anlık görüntü analiz edilecek ve size içerikle etkileşim kurma seçenekleri sunulacaktır.

Recall aynı zamanda anlık görüntüyü oluşturulduğu orijinal uygulamada açmanıza da olanak tanır ve zaman içinde iyileştirildikçe asıl kaynak belgeyi, web sitesini veya e-postayı bir ekran görüntüsünde açar. Bu işlevsellik, Recall’un önizleme aşamasında geliştirilecektir.”

Öte yandan özellik, gizlilik anlamında biraz endişe verici diyebiliriz. Bu nedenle şirket resmi sıkça sorulan sorular sayfasında tüm bu verilerin tek bir zaman çizelgesinde toplanıp cihazınızda yerel olarak işlenmesini sağlayacağını ifade ediyor. Şirket ayrıca şifrelenmiş verilerinizi yerel bilgisayarınız dışında hiçbir yerde saklamayacağını ve bu bilgiyi yapay zeka modellerini eğitmek için kullanmayacağını da vurguluyor. Ayrıca hangi uygulamaların veya içeriklerin hiçbir zaman Recall tarafından işlenmeyeceğini belirtebileceksiniz ve ayrıca Microsoft Edge’deki InPrivate göz atma gibi “belirli içerik türlerini” otomatik olarak yok sayacaktır. Son olarak, tepsi alanındaki bir simgeye tıklayarak anlık görüntüleri istediğiniz zaman duraklatabileceksiniz.

Recall sadece içinde Qualcomm çipleri ve NPU’lar bulunan Copilot+ PC’lerde mevcut olacak. Anlık görüntüleri yaklaşık 3 ay saklamak için de sürücünüzden en az 25 GB ayırmanız gerekecek.

Recall şu anda İngilizce, Çince (basitleştirilmiş), Fransızca, Almanca, Japonca ve İspanyolca için optimize edilmiş durumda. Daha sonra 160 dil için daha destek sunulacağı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx