Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Filistin’i tanıyan 3 ülkenin liderlerine tebrik

Dünya çapında Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor.

Avrupa’dan bazı ülkeler, peş peşe açıklamalarla İsrail saldırıları altındaki ülkeyi tanıyacaklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Norveç, İspanya ve İrlanda’nın Filistin kararını değerlendirdi..

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç ülkenin Filistin kararından büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Diğer ülkelere çağrıda bulundu

Filistin’i tanımayan diğer ülkelere de çağrıda bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

Norveç, İrlanda ve İspanya’nın Filistin Devleti’ni tanıyacakları açıklamalarından büyük memnuniyet duydum. Bu vicdanlı kararlarından dolayı liderlerini tebrik ediyoruz. Henüz Filistin Devleti’ni tanımayan ülkelere de aynı adımı atmalarına çağırıyoruz.

Türkiye olarak neredeyse bir sorun ve dram varsa tüm imkanlarıyla ihtiyaç sahiplerine el uzatmanın gayretindeyiz. Zalimin karşısında, mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

7 Ekim’den bu yana Gazze’de son asrın en hoyrat soykırımlarından biri işleniyor. 35 bin masum şehit edildi. 80 binden fazla Filistinli yaralandı. Gazze neredeyse enkaza döndü. Gazze’yi son 229 günde devasa bir çocuk mezarlığına çevirdiler. Hastaneleri bombalayacak, gıda sırası bekleyen masumların üstüne bomba yağdıracak kadar insanlıklarını kaybettiler.

“Soykırımcıların adalete hesap vermesi gerekiyor”

Hamas önceki hafta ateşkes teklifi kabul ettiğini açıkladı. İsrail, uzlaşmaz tavrını sürdürü. Refah’a saldırarak gerçek yüzünü gösterdi. Batı’lı güçler Netanyahu’nun arkasında durdukça Filistin’de işgal bitmez. Siyonist yayılmacılık böyle devam ederse dünyamız yeni çatışmalara gebedir. İran’la yaşanan gerilim bunun sadece bir işaretiydi. İsrail’in bölge ülkelerine saldırıları artıyor. İsrail yönetiminin daha fazla insan ölmeden bir an önce durdurulması gerekiyor.

Katliamın durdurullması ilk adımdır. Soykırımcıların adalete hesap vermesi gerekiyor. İsrail, Nekbe’den beri 76 yıldır kan döküyor, can alıyor. Filistin topraklarını alenen gasp ediyor. Hukuku tanımadığını her defasında açıkça gösteriyor. Ama sistem tarafından korunmaya devam ediyor. Son 7,5 ayda 150 gazeteciyi öldüren ülke, bölgedeki birçok ülkede basın özgürlüğünde üst sıralarda yer alıyor.

“Filistin zafere ulaşacaktır”

Güney Afrikalı dostlarımızın israil aleyhine açtığı soykırım davasına biz de müdahil olmayı kararlaştırdık. İsrail’in soykırım suçu işlediğine dair tüm belgeleri iletiyoruz. Türkiye, Filistin direnişçilerinin yanındadır. Gazze’ye gönderidiğimiz yardımların toplamı 54 bin tonu geçti. İsrail’e olan ihracat ithalat işlemlerini geçen ay tamamen durdurduk. Yaklaşık 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmini bitirdik.

Filistinli kardeşlerimiz tüm imkansızlıklara rağmen dik duruşlarıyla insanlığın yüz akı oldular. 229 gündür uygulanan soykırıma rağmen İsrail, Filistin halkının mücadele azminin yok edemedi. Filistin halkı öldürüldü, açlıkla, susuzlukla sınandı; işkencenin her türlüsünü yaşadılar. Ama zulme ve zalime asla boyun eğmediler. İnsanlığın onurunu savunmaya devam ediyorlar. Buradan Gazze’nin ve Ramallah’ın yiğit evlatlarını ülkem adına selamlıyorum. Dünyanın dört bir yanında sokakları dolduran tüm vicdan sahibi insanlara teşekkür ediyorum. Siyonist lobinin tehditlerine rağmen Gazze için destek gösterisinde bulunan öğrencileri ve hocaları ayrıca tebrik ediyorum. İsrail bu vahşi savaşı aslında kaybetmiştir. Gazze’li kardeşlerimiz adlarını bir kez daha tarihe yazdırmışlardır. Filistin zafere ulaşacaktır. 1967 sınırlarıyla bağımsız ve egemen Filistin mutlaka kurulmalı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx