Beslenme alışkanlığı, yaşlanma sürecini etkiliyor

İyi Beslenme Alışkanlıkları Sağlıklı Yaşlanmayı Etkiliyor

Son yıllarda yapılan araştırmalar, yaşam tarzı faktörlerinin – özellikle uyku düzeni, egzersiz alışkanlıkları ve beslenme biçimi – sağlıklı yaşlanmayı önemli ölçüde etkileyebileceğini göstermektedir.

Harvard Üniversitesi’nden epidemiyolog Frank Hu liderliğinde yürütülen 30 yıl süren bir araştırmada beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yaşlanma üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Orta Yaştaki Beslenme Alışkanlıklarının Önemi

Bu çalışma özellikle orta yaş grubundaki bireylerde farklı beslenme biçimlerinin yaşlanma süreci üzerindeki etkilerini aydınlatan önemli bir çalışmadır. Hu, önceki araştırmalarda beslenme düzenlerinin genellikle hastalıklarla veya yaşam süresiyle ilişkilendirildiğini belirtmiş, ancak bu çalışmanın daha geniş bir bakış açısına sahip olduğunu vurgulamıştır.

39 ile 69 yaş arasındaki 105 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen bu araştırma, beslenme alışkanlıklarının bağımsız yaşam ve yaşam kalitesi üzerindeki uzun vadeli etkilerini araştırmaktadır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Halsizlik yüzünden hastaneye başvuran kadının karnına yapışmış kene bulundu

Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.