Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Fransa’da işçi grevi: Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

Fransa’da işçi grevi: Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

Dünya turuna çıkmaya hazırlanan Türk pilot dağa çakıldı: ‘Kanlar içerisindeyiz, yardım edin’

TC-RTO kuyruk tescilli M20J tipi uçağıyla dünya turuna çıkan pilot Demirci, Bayburt yakınlarında dağa sert iniş yaptı. Kazada pilot ve yanındaki iki yolcu yaralanırken, Demirci’nin telsizle yardım çağrısı yaptığı öğrenildi.

Sakarya’da minibüs devrildi: Yaralılar var

Sakarya’da minibüsün devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı.

CHP’li Çelik: Saraçhane’de gözaltına alınan gazeteciler serbest

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Saraçhane mitinginin sonrasında gözaltına alınanlara dair bilgilendirme yaptı.

ABD Ukrayna’ya silahı kesti!

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlattığı işgal girişiminin ardından ABD, Kiev yönetimine milyarlarca dolarlık silah ve mühimmat desteği sağladı. Cephe hattında süregelen savaşta Ukrayna ordusunun direncini büyük ölçüde bu yardımlar belirlerken …

Eski Bakan Yardımcısı dolandırıcılıktan 13 yıl hapis cezası aldı

Rusya’da yolsuzluk ve dolandırıcılık iddialarıyla gündeme gelen eski Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov, mahkeme tarafından 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, bugün Moskova Şehir Mahkemesi’nde görülen davada açıklandı.