Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Toplu konut inşasından tarihi şehir çıktı

Hollanda’nın Nijkerk kentinde “Wonen bij de Toren” adlı konut projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin geçmişine ışık tutan şaşırtıcı arkeolojik bulgularla sonuçlandı. 27 Haziran’da tamamlanan kazılarda, 13. yüzyıla ait yerleşim …

Trump’ın bebeği yasa tasarısını kendi partisi engelledi: ABD Başkanı zehir kustu

Donald Trump’ın baskısıyla yeniden oylamaya sunulan 4.5 trilyon dolarlık vergi indirimi ve harcama paketi, Cumhuriyetçilerin ilk başta engel olduğu krize rağmen Meclis’ten geçti. Trump’ın sosyal medya öfkesinin gölgesinde geçen gecede, partisini ikna eden telefon trafiği sonucu tasarı ilerledi.

Rusya, Azerbaycan’daki vatandaşlarını uyardı: ‘Temkinli olun’ çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’da bulunan Rus vatandaşlarına yönelik uyarı yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Azerbaycan’daki Rus vatandaşlarına temkinli olmaları çağrısı yapıldı.

Fransa’da işçi grevi: Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

Fransa’da işçi grevi: Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

Dünya turuna çıkmaya hazırlanan Türk pilot dağa çakıldı: ‘Kanlar içerisindeyiz, yardım edin’

TC-RTO kuyruk tescilli M20J tipi uçağıyla dünya turuna çıkan pilot Demirci, Bayburt yakınlarında dağa sert iniş yaptı. Kazada pilot ve yanındaki iki yolcu yaralanırken, Demirci’nin telsizle yardım çağrısı yaptığı öğrenildi.

Sakarya’da minibüs devrildi: Yaralılar var

Sakarya’da minibüsün devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı.