Emeklilere Kuyruk, Romenlere Kıyak

Romanya vatandaşlarına Türkiye’ye kimlikle giriş imkanı sağlanmasının, bu ülkeden gelen turist sayısını en az yüzde 30 artıracağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, geçen yıl 990 bin olan Rumen turist sayısının, bu yıl 1,5 milyonu aşmasını bekliyor.

Turizm sektörü temsilcileri Romanya vatandaşlarına kimlikle Türkiye’ye giriş imkanı sağlayan düzenlemenin bu ülkeden gelen turist sayısını en az yüzde 30 artırmasını bekliyor. Sektöre göre, pasaport ve vizeye ayrılan bütçe de tatile eklenecek.

Romanya vatandaşlarına Türkiye’ye kimlikle giriş hakkı tanınması turizme doping olacak. Geçen yıl 990 bin olan Romanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 1,5 milyonu aşması bekleniyor. Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya vatandaşlarının ulusal kimlik kartları ile Türkiye’ye gelebileceklerini açıkladı. Romenler Türkiye’ye her 180 gün içinde azami 90 gün süreyle kimlikleriyle girebilecek. Nisan 2022’de Polonya vatandaşlarına da kimlik kartı ile giriş kolaylığı sağlanınca Polonyalı turist sayısı 2023’te rekor kırmıştı. Polonya’dan gelen turist sayısı 2021’de vize muafiyetinin ardından yaklaşık 600 bin iken 2022 yılında 1,2 milyon çıkmıştı. Turizmciler aynı etkinin Romanya’dan gelen turist sayısına yapmasını bekliyor.

“PASAPORT VE VİZE PARASI TATİLE AYRILIR”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin yakın ülkelerden gelen turistlerin turizm verilerini her zaman pozitif etkilediğini belirterek, “Kimlikle giriş Romanya’dan gelen turist sayısını en az yüzde 30 artırır. Seyahat için ayrılan bütçeye pasaport ve vize giderleri de ekleniyor. Eğer bu tür bir gider yoksa ayrılan bütçe tatilde kullanılıyor. Mesela orta segment otelde kalıyorsa bir üst segment otelde konaklıyor ya da o bütçeyi alışveriş için kullanıyor. Bu tür adımlar hem turist yelpazesini genişletiyor hem de gelire katkı sağlıyor”

“SON DAKİKA REZERVASYONLARI ARTACAK”

Romanya’nın Antalya’ya en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında 7. olduğunu ifade eden Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (POYD) Hakan Saatçioğlu da, karardan sonra bölgeye gelen turist sayısının en az yüzde 50 artmasını beklediklerini kaydetti. Saatçioğlu, vizesiz girişlerin rezervasyonlara pozitif yansıdığına dikkati çekerek, “Son dakika rezervasyonlarını artırır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx