Antep’te 2 bin işçi grevde: Sefalet zammını kabul etmiyoruz

Gaziantep’te Organize Sanayi Bölgesi’nde sahiplerinden birinin AK Parti Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan olduğu belirtilen üç büyük fabrikada çalışan yaklaşık 2 bin işçi, maaşlarını yetersiz olduğu gerekçesiyle greve başladı.

Grevdeki işçiler, mevcut maaşlarının yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını belirterek, taleplerinin karşılanmasını istiyor.

‘YÜZDE 30 SEFALET ZAMMINI KABUL ETMİYORUZ’

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, yaklaşık 2 bin işçinin greve çıktığını belirterek, şunları söyledi:

“Asgari ücret açıklandığından beri biz BİRTEK-SEN olarak Gaziantep’teki greve giden işçiler için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Yüzde 30 sefalet zammını kabul etmiyoruz. Bu sefalet zammına karşı sendika olarak iki aydır işçi kurultayı yaptık. Kahve toplantıları, yüzlerce işçiyle anket yaptık. Ve pek çok fabrikada komiteler oluşturarak, bu sefalet zammına karşı işçilerin insanca geçinebileceği bir ücret talebi için bir mücadele başlattık. Şubat ayında fabrikalar asgari ücrete belirlenen yüzde 30 zammı açıkladı ve pek çok fabrikada işçiler bu zammı kabul etmedi. 8 fabrikada başlayan bu direnişler şu anda 3 fabrikada devam ediyor. Şireci Tekstil’de, şu an önünde olduğumuz Çelikaslan’da ve Yalçın Kardeşler’de toplam 2 bin işçinin direnişi devam ediyor. Yalçın Kardeşler’de direnişin 4. günü, Şireci’de 3. günü ve Çelikaslan’da da 2. gününde direniş. Bütün bu fabrikalarda patronların hepsi söz birliği yapmışçasına işçilere aynı yanıtları veriyorlar, ‘Biz bu zammı veremeyiz, bu zammı verirsek fabrikayı kapatmak zorunda kalırız, zarar ediyoruz’ diyorlar. İşçiler burada 19 bin 600 lira ücret alıyorlar ve yüzde 30 zamla işçilere önerdikleri ücret 25 bin 400 lira. Bu ücretle bu işçilerin çoğu söylüyor, en düşük kira 10-15 bin lira. Bu ücretle işçi kirasını mı ödeyecek, faturasını mı ödeyecek, çocukların ihtiyacını mı karşılayacak? Ama bize söyledikleri, ‘Biz bundan fazlasını veremeyiz, bundan fazlasını verirsek zarar ederiz, kapatırız.’ Onlar belki karından zarar eder ama işçiler bu ücretle aç kalıyorlar. Bu ikisi aynı şey değil. Şimdi de bizim fabrikaları kapatmakla tehdit ediyorlar.”

‘BUNUN SORUMLUSU İŞÇİLER DEĞİL’

“Şimdi buradan söylüyoruz, evet tekstilde bir kriz var, bir daralma var, maliyetler arttı ama bunun sorumlusu işçiler değil” diyen Türkmen, şöyle devam etti:

“Tekstilde iki yıl öncesine kadar Başpınar patronları tarihin en büyük kar rekorlarını kırdılar. En büyük ihracat rekorlarını kırdılar. Büyüme rekorları kırdılar ve bunların hepsi işçilerin sırtından oldu. Ama bunları yaparken, bu karları elde ederken kimse işlere biz daha çok kar ettik bu yıl diye daha fazla ücret vermedi. Ama şimdi biraz karları düşünce bunun faturasını işçilere yüklemek istiyorlar. İşçiler bunu kabul etmiyor, insanca geçinebilecek bir ücret istiyor ve talepleri kabul edilene kadar da direnmekte kararlılar.”

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

CHP Rize İl Başkanı Deniz: Ne yaparsanız yapın CHP iktidar, İmamoğlu Cumhurbaşkanı olacak

CHP Rize İl Başkanı Deniz: Ne yaparsanız yapın CHP iktidar, İmamoğlu Cumhurbaşkanı olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Aşure Günü’nü kutladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak bütün vatandaşların Aşure Günü’nü kutladı.

Elon Musk’tan siyasi bomba! ABD’de dengeler değişiyor…

Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın kurucu ortağı ve CEO’su olan dünyanın en zengin insanı Elon Musk sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Amerika Partisi’nin” kurulduğunu belirtti. Musk paylaşımında, “Halk iki kat çoğunlukla yeni bir siyasi …

Suriye’deki orman yangını 3 gündür sürüyor

Suriye’nin Lazkiye ilinde çıkan orman yangınlarında itfaiye erleri alevlerin arasında kaldı. Suriye Afet ve Acil Durumlar Bakanı Raid Salih yaptığı açıklamada, söndürme çalışmalarına destek amacıyla Türkiye’den yardım talep ettiklerini belirtti.

Samsun’da yangında mahsur kalan kişinin imdadına ekipler yetişti

Samsun’da bir evde çıkan yangında mahsur kalan kişi, kurtarıldı.

Deprem ülkesinde yayılan kehanet, ülke ekonomisine 155 Trilyon TL’ye mal oldu

Japonya’da peş peşe yaşanan depremler sonrası başlayan tahliyelere, 5 Temmuz’da felaket olacağına inanan binlerce kişi de eklendi. 1999 tarihli bir manga çizimi sosyal medyada panik yaratırken, hükümet söylentilere değil bilime güven çağrısı yaptı.