Altının şifresi çözüldü

Evrendeki Altının Kökeni Eski Bir Sırrı Çözebilir

Bilim insanları, evrendeki altının kökenine dair uzun süredir çözülemeyen bir sırrı aydınlatmış olabilir. Yapılan yeni araştırmalar, ağır elementlerin, özellikle altının, evrenin başlangıcında oluşmaya başladığını gösteriyor.

Araştırma, olağanüstü yoğun magnetarlara odaklanıyor. Bu nadir nötron yıldızlarının yaydığı devasa radyasyon patlamalarının, özellikle “yıldız depremleri” olarak bilinen olaylar sırasında ağır elementlerin uzaya fırlamasına neden olduğu keşfedilmiştir.

Yayınlanan bu çığır açıcı araştırma, “altın ilk nerede ve nasıl oluştu?” gibi yıllardır cevaplanamayan bir soruya ışık tutmaktadır.

Altın, Evrenin Başlangıcında Oluşabilir

Daha önce bilim insanları, kara delik ve nötron yıldızı çarpışmalarının ağır elementlerin oluşumunda rol oynadığını biliyordu. Ancak bu tür çarpışmaların evrenin erken dönemlerinde gerçekleşemediği düşünülüyordu. Ancak son yapılan araştırmalar, magnetarlardan gelen dev patlamaların altın üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

20 Yıllık Teleskop Verilerinden Yeni Bir Teori

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından toplanan 20 yıllık veriler incelendiğinde, magnetarlardan gelen dev patlamaların erken evrende altın oluşturabileceği öne sürülmektedir. Nötron yıldızlarının dış katmanlarından uzaya saçılan maddelerin ağır elementler içerdiği düşünülmektedir.

Araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi’ndeki magnetarların demirden daha ağır elementlerin %10’unu bile üretebileceğini savunuyorlar.

Araştırmalar Devam Ediyor

2004 yılında kaydedilen son magnetar patlaması, ancak zayıf bir gama ışını olarak tespit edilebilmiştir. Bilim insanları, eski kayıtları inceleyerek daha fazla bilgi edinmeye çalışırlarken, NASA’nın 2027’de fırlatacağı COSI teleskobuyla bu dev patlamaların daha detaylı bir şekilde incelenmesi hedeflenmektedir.

Related Posts

“Kum bataryası” enerjide çağ mı açacak?

Yenilenebilir enerjide çığır açacak bir gelişme Finlandiya’dan geldi. Ülkenin küçük kasabalarından Pornainen’de, dünyanın en büyük kum temelli ısı bataryası devreye alındı. Elektrik yerine ısı depolayan bu sistemin yakıtı ise oldukça ilginç: kum ve ezilmiş sabuntaşı.

Toyota, hava taksi için 250 milyon dolar yatırım yaptı

Otomotiv devi Toyota, hava taksi üreticisi Joby’nin en büyük hissedarı oldu.

Elektriklide yüzde 10 matrahı güncellensin

Elektrikli araçlarda teşvik niteliğindeki yüzde 10 ÖTV avantajı devam ederken otomotiv sektörü hareketli kur sebebiyle fiyatlamada zorlanmaya başladı. Dönüşüm için bu avantajın devam etmesi gerektiğini belirten Hyundai Motor Türkiye Genel Müdürü Murat Berkel, “Elektrikli araç sunan markalar olarak sıkıştık artık. Bu kadar kur artıp fiyatları bu sınırlarda tutmaya çalışmak çok zor. Matrah güncellenip avantaj devam etmeli” dedi.

Apple’ın yapay zeka destekli akıllı gözlüğü ne zaman çıkacak?

Artırılmış gerçeklik gözlüklerine bir adım daha yaklaşması beklenen Apple’ın yapay zeka destekli gözlüğü için tarih verildi.

Xbox’a özel çıkan Hellblade II PlayStation’a geliyor

Xbox’a özel çıkan oyunlar yavaş yavaş diğer platformlara da geliyor. Bunlardan bir diğeri de Hellblade II oluyor. Oyun birkaç ay içinde PlayStation 5’e gelecek.

Microsoft, Windows 11 için yeni bir kablosuz dosya aktarım seçeneği üzerinde çalışıyor

Windows 7’de kullandığımız Kolay Dosya Aktarım aracına benzer bir özellik geri dönüyor olabilir.