Zorunlu eğitimden son dört yılın çıkarılması tartışması tepki çekti: ‘Lise eğitimi haktır’

Zorunlu eğitimin son 4 yılının yani lise döneminin “zorunlu” olmaktan çıkarılması bir süredir tartışılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı cephesinde “ara eleman” istihdamı sorunun çözülmesi için bunun gerekli olduğunu düşünenler bulunurken, eğitimciler lisenin zorunlu eğitimden çıkarılmasının çocuk işçiliği ve kız çocuklarının eğitim dışına itilmesi riskini artıracağını söylüyor. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ekber Şahin, “Lise eğitimi zorunlu eğitim kapsamından çıkarılarak ‘hayatın reddedilmişleri’ eğitim sistemi dışına itilmek istenmektedir. Bu şekilde uluslararası karşılaştırma sınavlarında başarılı ve eğitimde niteliği artırmış görünmek amaçlanmaktadır” dedi.

Zorunlu eğitimin, eğitim hakkına ulaşmada önemli bir işleve sahip olduğunu vurgulayan Prof. Şahin, şöyle devam etti:

“Lise eğitiminin zorunlu eğitim kapsamında tutulup tutulamayacağını tartışmak yerine herkese lise düzeyinde nitelikli bir eğitimin neden verilemediğinin tartışılması gerekir. Ayrıca liselerdeki disiplin problemleri yine ‘hayatın reddedilmişlerini’ sistem dışına iterek çözülmeye çalışılmaktadır. Lise eğitimini zorunlu eğitim dışında tutma niyeti siyasal gerekçelere de sahiptir. Bugün her türlü şiddete, orantısız güce, insan haklarına ve hukuka aykırı uygulamalara rağmen anayasal haklarına ve geleceğine sahip çıkmaya çalışan, demokratik ve barışçıl gösteri hakkını kullanan öğrencilerimiz lise eğitimi almış ya da almakta olan öğrencilerdir. Liseli, üniversiteli öğrencilerin hak arayışında olmaları şaşırtıcı değildir. Ezenler hiçbir zaman ezilenlerin özellikle eğitim yoluyla özgürleşmesini istemezler. Her bireyin mutlaka nitelikli bir lise eğitimine devamı sağlanmalı, üniversiteye erişim yolu açık tutulmalıdır. Lise eğitimini zorunlu eğitim kapsamından çıkarma niyeti ekonomik gerekçeler de içermektedir. Yönetenler, lise eğitimini zorunlu eğitimin dışında tutmayı bir tasarruf tedbiri olarak görmekte, kısa yoldan eğitimin maliyetinin düşürmeyi hedeflemektedirler. Liseye devamın zorunlu olmaktan çıkarılmasıyla sermaye çevreleri için ucuz işgücü yaratılacak ve üretimin maliyeti düşürülecektir.”

NASIL OLMALI?

Araştırma sonuçlarının, ilkokula başlama yaşının 72 aydan önce olmaması gerektiğini gösterdiğini belirten Şahin, “Bu nedenle zorunlu eğitimin yapısı en az bir yıl süreli okul öncesi eğitim, 6 yıl süreli ilkokul, farklı bir tür barındırmayan 3 yıl süreli ortaokul ve 3 yıl süreli tür çeşitliliği azaltılmış liselerden oluşmalıdır” diye konuştu.

ÖZGÜR VE EŞİT BİR TOPLUM İÇİN

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel de “‘Lise eğitimi zorunlu olmalı mı’ sorusu yalnızca pedagojik değil, aynı zamanda sosyolojik, ekonomik ve ideolojik bir sorudur. Bu dönemi tüm gençler için erişilebilir ve zorunlu kılmak; toplumsal eşitlik açısından fırsatları dengeler, ekonomik kalkınma için nitelikli insan kaynağı oluşturur, kültürel dönüşüm ve demokratik bilinç açısından katkı sağlar” dedi.

Özellikle dijital çağın hızla dönüştürdüğü işgücü yapısında, yalnızca temel eğitimle yetinmenin bireyi ve toplumu geri bırakma riskini taşıdığını vurgulayan Prof. Yüksel, şunları söyledi:

“Atatürk’ün eğitim devrimleri, bireyin düşünsel özgürlüğünü esas alır. Bu nedenle lise düzeyinde eğitimin herkes için ulaşılabilir ve teşvik edilen bir yapıda olması, onun vizyonunun doğal bir devamıdır.

Lise eğitimi, özellikle kız çocukları için erken yaşta evlilik, istismar ve yoksulluğun zincirini kırmanın ilk adımıdır. Bugün Türkiye’de lise eğitimi fiilen yaygınlaşmış olsa da hâlâ ekonomik, sosyal ya da kültürel engeller nedeniyle binlerce genç bu hakkı kullanamıyor. Zorunlu lise eğitimi; yalnızca bir yasal düzenleme değil, toplumsal bir irade beyanı anlamına gelir. Lise eğitimi zorunlu olmalı; çünkü çağdaş, özgür ve eşit bir toplumun temeli ancak bu şekilde atılabilir.”

Related Posts

Hava durumu tahminleri il il 7 Mayıs 2025 | Yarın hava nasıl olacak? İstanbul’da yağmur var mı? Meteoroloji’den Marmara için sağanak uyarısı!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. İstanbul’da sıcaklıklar etkisini artırırken, sağanak uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre çarşamba günü Edirne, Kırklareli, Sakarya, Kocaeli, Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar, Isparta, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Malatya, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde sağanak yağış etkili olacak. İstanbul’da ise sıcaklık yarın 27 dereceye kadar çıkacak. Mevsim normalleri üzerinde seyredecek olan hava sıcaklıklarının, Pazar günü kuzeybatı kesimlerden başlayarak azalacağı tahmin ediliyor. Peki, yarın hava nasıl olacak? İstanbul’da yağmur var mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 7 Mayıs hava durumu raporu.

İl içi isteğe bağlı yer değiştirme 2025 başvuru başladı! Öğretmenlerin il içi atama takvim bilgileri

Öğretmenlerin 2025 Yılı il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı. Başvurular mebbis.meb.gov.tr veya personel.meb.gov.tr adreslerinde yer alan Elektronik Başvuru Formu doldurulmak suretiyle yapılacak. Peki, MEB il içi yer değiştirme 2025 ne zaman, başvuru şartları neler? İşte, Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme kılavuzu!

Darüşşafaka giriş sınavı için son başvuru 20 Mayıs

Ebeveyni hayatta olmayan, maddi imkânları yetersiz fakat akademik olarak başarılı 4’üncü sınıf öğrencilerine eğitim imkânı sunan Darüşşafaka Eğitim Kurumları giriş sınavına 20 Mayıs’a kadar başvurulabiliyor.  Sınav, 25 Mayıs Pazar günü Türkiye genelinde 42 ilde yapılacak.

TUS kontenjanları ve taban puanları ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2025 TUS 1 tercih kılavuzu

2025-TUS 1. Dönem sonuçlarının ardından kontenjanlar ve tercihler gündeme geldi. 2025 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 1. Dönem sonuçlarının açıklanmasının ardından, binlerce aday şimdi gözünü ÖSYM tarafından yayımlanacak tercih kılavuzuna çevirdi. Peki, TUS kontenjanları ve taban puanları ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2025 TUS 1 tercih kılavuzu

Bursluluk sınavı sona erdi

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan ‘İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’ (İOKBS) tamamlandı.

2025 MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? MSÜ mülakatları için tarih belli oldu mu?

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tercih sonuçları, tercihlerini yapan ve sonuçların duyurulmasını bekleyen adaylar tarafından sorgulanmaya başladı. Peki, 2025 MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? MSÜ mülakatları için tarih belli oldu mu?