İnfluenza sanıldığı kadar masum değil: Risk altındaki çocuklar kimler?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanından Grip Hakkında Önemli Bilgiler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Senem, influenza virüsünün bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı. Hastalığın başlangıcından itibaren 7 gün boyunca bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Senem, özellikle çocukların hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

‘YAKIN TEMAS BULAŞ RİSKİNİ ARTIRIR’

Hastalığın özellikle sonbahar ve kış aylarında salgınlara yol açtığını belirten Uzm. Dr. Mehtap Senem, bulaşma yolları hakkında şu bilgileri verdi:

“İnfluenza virüsü, enfekte bireylerin öksürmesi ve hapşırması sonucu havaya yayılan damlacıkların solunmasıyla bulaşır. Ayrıca, virüsle kontamine olmuş yüzeylere temas ettikten sonra ellerin ağız, burun veya göze dokundurulması da bulaşmaya neden olabilir. Grip olan kişilerle aynı kapalı ortamda uzun süre kalmak, el sıkışmak ve yakın temas bulaş riskini artırır. Ancak gıdaların tüketilmesiyle grip bulaşmaz.”

Uzm. Dr. Senem, özellikle küçük çocuklarda mide bulantısı, kusma ve ishalin de sık görülebileceğini belirterek, şu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

  • Ani başlayan yüksek ateş
  • Titreme ve üşüme hissi
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Kuru öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal (özellikle çocuklarda)

‘RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI’

Kayseri Hüma Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Mehtap Senem, “İnfluenza, sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrederken, bazı çocuklar için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 5 yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve kronik hastalığı bulunan çocuklar risk altında. Astım, kalp hastalığı, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan çocuklar gripten daha fazla etkilenebilir ve hastalık ağır seyredebilir. Bu nedenle risk grubundaki çocukların mutlaka korunması gerekiyor” diye konuştu.

İNFLUENZA TANISI VE TEDAVİSİ

Hastalığın teşhisinde burun ve boğaz sürüntülerinden alınan örneklerin PCR yöntemiyle incelendiğini belirten Uzm. Dr. Mehtap Senem, bazı durumlarda ek testlerin de gerekebileceğini söyleyerek şunları ekledi:

“Şiddetli vakalarda, bağışıklık sisteminin bir göstergesi olan lenfosit sayısında azalma görülebilir. Bakteriyel enfeksiyon eklenmişse hemogram ve CRP gibi testler de değerlendirilerek uygun tedavi planlanır.”

Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Uzm. Dr. Senem, şunları söyledi:

  • Ateş ve ağrı yönetimi için parasetamol veya ibuprofen grubu ateş düşürücüler kullanılabilir. Aspirin kesinlikle önerilmez!
  • Doktor kontrolünde, yaş ve kilo gibi faktörlere göre antiviral ilaçlar başlanabilir.
  • Çocuğun bol sıvı tüketmesi sağlanmalı, istirahat etmesi için uygun ortam oluşturulmalıdır.

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI

Kayseri Hüma Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Senem, gripten korunma yöntemleri hakkında şu önerilerde bulundu:

  • Elleri sık sık yıkamak, hijyen kurallarına dikkat etmek.
  • Grip olan kişilerle yakın temastan kaçınmak ve ortak eşyaları kullanmamak.
  • Dengeli beslenmek, bağışıklık sistemini güçlü tutmak.
  • Düzenli uyku uyumak ve stresten kaçınmak.
  • Kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanmak.

Grip aşısının risk grubundaki çocuklar için hayati önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Senem, özellikle astım, diyabet, kalp veya böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan çocukların ve onlarla aynı evde yaşayan bireylerin mutlaka aşılanması gerektiğini belirterek, “Örneğin, evde astımlı bir çocuk varsa, hastalığın yayılmasını önlemek için tüm aile bireylerinin grip aşısı olması önerilir. Ayrıca, 6 ay – 5 yaş arasındaki çocuklar, özellikle 6 ay – 2 yaş grubu, grip aşısı ile korunabilir” dedi.

Grip salgınlarının yayılmasını önlemek ve çocukları korumak için ebeveynlerin bu önerilere dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Mehtap Senem, sağlıklı bir kış dönemi için erken önlem almanın önemini hatırlattı.

Related Posts

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…