500 milyon yılda üretilecek proteini saatler içinde üretti

Araştırmacılar, bu yeni proteinin EsmGFP adını verdikleri yeşil floresan protein olduğunu ve doğada mercanlar ile denizanalarında görülen parıltılı proteinlere benzediğini belirtiyor. Bu keşfin, özellikle yeni ilaç geliştirme çalışmalarında önemli bir adım olabileceği düşünülüyor.

Proteinler, yaşamın temel yapı taşlarından biri olup kas oluşumu ve hastalıklara karşı savaşmak gibi hayati işlevleri yerine getiriyor.

Yapay zekanın ürettiği EsmGFP proteini, şu anda yalnızca bilgisayar ortamında bir DNA kodu olarak bulunuyor. Ancak araştırmacılar, bu kodun laboratuvar ortamında sentezlenebileceğini ve çeşitli biyoteknolojik alanlarda kullanılabileceğini öngörüyor.

Yapay zekanın oluşturduğu bu protein kodu, doğada bilinen en yakın floresan proteinle yalnızca yüzde 58 benzerlik gösteriyor. Geri kalan dizilim tamamen benzersiz ve doğada ortaya çıkması için 96 farklı genetik mutasyonun gerçekleşmesi gerekiyor. Hakemli bilimsel dergi Science’ta yayımlanan araştırmaya göre, bu mutasyonların doğal yollarla evrimleşmesi 500 milyon yıldan uzun sürebilir.

Bu başarı, EvolutionaryScale’in en gelişmiş yapay zeka modellerinden biri olan ESM3 sayesinde mümkün oldu. Model, eksik protein dizilerini tamamlayarak ve evrimin olası tüm yollarını hesaplayarak yeni işlevsel proteinler üretebiliyor.

Araştırmanın ortak yazarı ve EvolutionaryScale’in kurucu ortağı Alex Rives, yaptığı açıklamada “ESM3’ün temel biyolojiyi öğrendiğini ve evrimin keşfettiği alanların dışında da işlevsel proteinler üretebildiğini gördük” dedi.

 

Related Posts

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Amazon’dan depo otomasyonunda çığır açan yenilik

Amazon, depo otomasyonunda önemli bir kilometre taşına ulaşarak bünyesindeki robot sayısını bir milyona çıkardı. Şirket, bu büyük sayının yanı sıra, robot filolarının verimliliğini artıracak yeni nesil üretken yapay zeka modeli DeepFleet’i de tanıttı …

“Kum bataryası” enerjide çağ mı açacak?

Yenilenebilir enerjide çığır açacak bir gelişme Finlandiya’dan geldi. Ülkenin küçük kasabalarından Pornainen’de, dünyanın en büyük kum temelli ısı bataryası devreye alındı. Elektrik yerine ısı depolayan bu sistemin yakıtı ise oldukça ilginç: kum ve ezilmiş sabuntaşı.

Toyota, hava taksi için 250 milyon dolar yatırım yaptı

Otomotiv devi Toyota, hava taksi üreticisi Joby’nin en büyük hissedarı oldu.

Elektriklide yüzde 10 matrahı güncellensin

Elektrikli araçlarda teşvik niteliğindeki yüzde 10 ÖTV avantajı devam ederken otomotiv sektörü hareketli kur sebebiyle fiyatlamada zorlanmaya başladı. Dönüşüm için bu avantajın devam etmesi gerektiğini belirten Hyundai Motor Türkiye Genel Müdürü Murat Berkel, “Elektrikli araç sunan markalar olarak sıkıştık artık. Bu kadar kur artıp fiyatları bu sınırlarda tutmaya çalışmak çok zor. Matrah güncellenip avantaj devam etmeli” dedi.